Kilka lejków

Collapse
X

• Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TomLaw1967
    Junior Member
    • Jul 2025
    • 14

Kilka lejków

Witam

Mam pytanie... jak? w jaki najprostszy sposób można stworzyć w Espo kilka lejków sprzedaży?
    Nie chodzi mi o wprowadzeniu kilku nowych/dodatkowych etapów, tylko kilka lejków które zawierają unikatowe etapy np:
    - proces sprzedaży
    - proces dofinansowania
    - proces realizacji
    - przetargi
    - itd...
    Każdy z nich ma unikatowe etapy.
  • emillod
    Active Community Member
    • Apr 2017
    • 1567

Dzień dobry,
    lejki sprzedażowe są zakodowane statycznie pod Szanse Sprzedaży. Jeśli życzą sobie Państwo dodatkowych lejków, należałoby je zakodować. Alternatywnie mogą Państwo skorzystać z rozszerzenia Advanced Pack i skorzystać z innych rodzajów wizualizacji.

Comment

• TomLaw1967
      TomLaw1967 commented
      Editing a comment
      Nie bardzo rozumiem:
      W bocznym menu mam pozycję Szanse sprzedaży. Nie można zwielokrotnić tę pozycję? Nie ma możliwości bez kodowania (napisania kodu - w czym?) aby pojawiły się moje pozycje:
      - proces sprzedaży
      - proces dofinansowania
      - proces realizacji
      - przetargi
      - itd...
      w których będę dalej mógł zdefiniować unikatowe etapy?

Czyli bez pracy programistycznej się nie da?
  • emillod
    Active Community Member
    • Apr 2017
    • 1567

Użył Pan określenia "kilka lejków" oraz "lejki sprzedaży". Może to kwestia nomenklatury. W EspoCRM określenie lejek jest używane w stosunku do wykresu, który przedstawia proces sprzedaży (widoczny poniżej). Taki wykres jest zakodowany w plikach i należałoby go zakodować poprzez zduplikowanie kodu i następnie dostosowanie do własnych potrzeb. Click image for larger version

Name:	image.png
Views:	0
Size:	17.8 KB
ID:	124772

Comment

• TomLaw1967
      TomLaw1967 commented
      Editing a comment
      Określenia kilka lejków użyłem w kwestii kilku oddzielnych potoków sprzedażowych. Już tłumaczę o co mi chodzi. Firma szkoleniowa realizuje różne projekty szkoleniowe. Realizuje je na różne sposoby:
      np
      - proces sprzedaży dla tzw Klientów komercyjnych gdzie Klienta pozyskuje w bezpośrednich działaniach handlowych
      - proces dofinansowania czyli tam gdzie Klienta pozyskuje się w wyniku znalezienia źródła finansowania/dofinansowania i dopiero potem realizuje się cel szkoleniowy
      - proces realizacji dla Klientów których pozyskuje się w wyniku pozyskania gotowego zlecenia z innej Firmy szkoleniowej
      - przetargi dla Klientów pozyskanych w wyniku przetargu

Każdy z tych procesów to inny lejek... który posiada unikalne etapy np I spotkanie, Kwalifikacja, Oferta itd

Mam nadzieję że wyjaśniłem.
      Dziękuję za podjęcie tematu dyskusji.
      Czekam na dalsze wskazówki.
  • emillod
    Active Community Member
    • Apr 2017
    • 1567

No to niestety nie osiągnie Pan tego za pomocą domyślnego lejka. Wymaga to zakodowania. Lejek sam w sobie wyświetla wszystkie rekordy z modułu szans sprzedaży i nie daje nawet możliwości z tego co pamiętam wybrania etapów, które mają się wyświetlać. Jedyną opcją jest wskazanie zespołu, którego szanse sprzedaży mają się wyświetlać.
    Zachęcam do skorzystania z rozszerzenia Advanced Pack, gdzie może Pan tworzyć własne raporty, ale nie będą to niestety lejki. Może Pan skorzystać z innych metod wizualizacji.

Comment

Working...